Anasayfa > ELMA FÄ°DANLARI > Yarı Bodur Elma Fidanı > GOLDEN DELÄ°CÄ°OUS YARI BODUR ELMA FÄ°DANI TÜKENDÄ°!
Büyütmek için resime tıklayın |
|
Golden Elma
Golden Elma orta irilikte, geniÅŸ ve bir miktar uzun bir forma sahip ve çekici görünümlüdür. KabuÄŸu sarı renkte, bazen kırmızı renkle de süslenmiÅŸ olup, ara sıra paslanma izleri gösterebilir. Ortalama 78 mm. geniÅŸlikte, sap hariç 72mm. uzunlukta olup yaklaşık 200 gram ağırlığındadır.Eylül ayının ortalarından Ekim ayının baÅŸlarına kadar. EÄŸer doÄŸru olgunlaÅŸma derecesinde ve iki seferde toplanırsa, meyveler uzun süre mükemmel lezzette kalır ve muhafaza sorunları asgariye indirgenir.
M9 ANACI HAKKINDA
- Ä°ngiltere’de East Malling Enstitüsünde geliÅŸtirilen tam bodur elma klon anacıdır.Üzerideki meyveyi erken verime yatırması ve meyve iriliÄŸini arttırması yönünden mükemmel olması nedeniyle en yaygın kullanılan elma klon anacıdır.
- Kış soÄŸuklarına ve ağır bünyeli toprak ÅŸartlarına dayanıklı olmakla birlikte taban suyu yüksek, durgun su bulunan topraklara hassastır.
- Standart çöÄŸür anacının oluÅŸturduÄŸu aÄŸacın %25-30’u kadar aÄŸaç hacmi oluÅŸturur.
- ÇöÄŸür anacına göre çeÅŸitleri 1 hafta erken olgunlaÅŸtırır.
- Fransa’da geliÅŸtirilen M 9 anacıyla benzer özellikleri gösteren Pajam 1 anacı M9’dan daha zayıf, Pajam 2 ise M9 göre % 10 daha kuvvetli geliÅŸir, Mark 9, NAK-B 337, EMLA- 9, Budavgosky 9, M9 T 339 gibi anaçlar M9 anacı ile benzer özellikleri taşır.
- Tam verime yattığında bu anaç üzerinde bir elma aÄŸacı 2,5m-3m yüksekliÄŸinde taç oluÅŸturur.
- Kök sisteminin çok hassas ve kırılgan olması nedeniyle mutlaka destek sistemine ihtiyaç duyar. Destek sistemi, 10-15m aralıklarla beton yada, emprenye edilmiÅŸ aÄŸaç, toprak altında 50-60 cm, toprak üzerinde ise 2,5- 3 m yükseklikte olmalıdır.
- Yerden 50 cm yükseklikte ilk tel ve her 50 cm de bir tel olmak üzere 4- yada 5 tel geçirilerek aÄŸaçlara destek sistemi oluÅŸturulur.
- Bu anaç üzerinde dikim mesafeleri; 4x 1m yada 4x 1,2 m olarak dikilebileceÄŸi gibi. sıra üzeri mesafe 60’cm ye, toprak çok kuvvetli deÄŸilse sıralar arası mesafe 3,5’m ye düÅŸürülebilir.
- M9 anaçlı bahçe tesisinde dekara 120 ile 400 arasında fidan gerekli olup damla sulama sistemi mutlaka kurulmalıdır.
- Bu anaç üzerinde 2-3 yaÅŸlarda dekara 500-1500 kg, 5-6 yaÅŸlarda 5-6 ton, tam verim çağı olan 7-8 yaÅŸlarda ise 10-12 ton ürün almak mümkündür.
- Phtoptphora ‘ya dayanıklı, ateÅŸ yanıklığı bakteriyel hastalığına ise hassastır.
- M9 anacına aşılı Grany Smith ve Golden Delicious gibi çeÅŸitlerde güneÅŸ yanıklığı görüldüÄŸü için özellikle güneÅŸlenmenin yoÄŸun olduÄŸu bölgelerde gölgeleme materyali kullanılmasında yarar vardır.
YetiÅŸtirici Bilgileri
Üretim Miktarı:
Ülkemiz yaklaşık 2,5 milyon tonluk üretimle dünya elma üretiminde Çin, ABD ve Fransa’nın ardından 4. sırada yer almakla birlikte. elma ihracatımız 25–30 bin ton gibi çok düÅŸük düzeylerdedir. Elma ihracatının arttırılması için dış pazarın talep ettiÄŸi çeÅŸitlerin standartlara uygun olarak yetiÅŸtirilmesi gerekmektedir.
Ä°klim ve Toprak Ä°steÄŸi:
Akdeniz ve Ege bölgesinin 300- 800 m rakımlı kesimlerinde kış soÄŸuklama ihtiyacı 7,2 ºC’ nin altında 600- 1200 saat arasında olan Jersey Mac, Vista Bella, Summer Red, Red Star, Anna, Golden Dorset, Wiliams Pride ve Gala Grubu yazlık ve güzlük elma çeÅŸitler önerilmektedir. Geçit ve Ä°ç Bölgelerde soÄŸuklama ihtiyacı 1500–2500 saat arasında olan, uzun süre depolanabilen kışlık çeÅŸitlerin yetiÅŸtirilmesi önerilmektedir. Elmalar aktif kireç oranı % 12’nin üzerinde ve ağır bünyeli toprakları sevmez.
Anaç Kullanımı:
Elma klon anaçları üzerinde 2. yıldan itibaren ürün alınmaya baÅŸlanılmakta, tam verim çağı olan 7. yaÅŸta ise dekara 8–10 ton ürün alınabilmektedir. Tam bodur M 9 ve bu anaçtan geliÅŸtirilen Pajam 1, Pajam 2 ve EMLA 9 gibi anaçlar fitoptoraya dayanıklı olup ateÅŸ yanıklığı bakteriyel hastalığına kısmen hassastır. Bu anaçlarla 3- 3,5 m yüksekliÄŸe kadar çıkan telli destek sistemi ile bahçeler kurulmalıdır. Tam bodur anaçlarla kurulan bahçelerde dikim sıklığı; sıralar arası, 3,5-4 m, sıra üzeri 1-1,5 m olmalıdır. Spur tip çeÅŸitler tam bodur elma klon anaçları üzerine aşılanmamalıdır. Bodur M9 amaçları üzerinde kurulan bahçelerde dekara 166- 250 arasında, M26, M7 ve MM 106 yarı bodur klon anaçlarına aşılanan çeÅŸitlerde dekara 65 -120 arasında, kuvvetli geliÅŸen MM 111 klon anacında 50-85 arasında elma fidanı dikilebilir. MM 111 anacı diÄŸer elma klon anaçlarına göre kuraÄŸa daha mukavimdir.
Önemli Klon Anaçları ve ÇeÅŸitler:
Son yıllarda ülkemizde elma yetiÅŸtiriciliÄŸinde önemli bir dönüÅŸüm baÅŸlamış. olup; M 9, M 26, M 7, MM 106, MM 111 gibi klon anaçlarının kullanımı hızla artmaktadır. Erkenci yazlık çeÅŸitler içerisinde; Vista Bella, Jersey Mac, Summer Red ve Williams Star yer almaktadır. Önemli güzlük çeÅŸitler, Ruby Gala, Royal Gala, Galaxy Gala, Mondial Gala, kışlık çeÅŸitler; Jonagold, Scarlet Spur, Red Chief, Breuburn, Fuji, Red Chief, Pink Lady, Grany Smith gibi çeÅŸitler olup dış talebin yoÄŸun olduÄŸu bu çeÅŸitlerin yetiÅŸtiriciliÄŸi hızla artmaktadır. Özellikle Grany Smith gibi güneÅŸ yanıklığına hassas olan çeÅŸitlerle kurulan bahçelerde aÄŸaçların üzerine ışık geçiÅŸini farklı oranlarda engelleyen örtü materyalleri önerilmektedir.
Terbiye Sistemleri ve Meyve Seyreltmesi:
Elma bahçelerinde deÄŸiÅŸik doruk dallı, modifiye lider ve ince iÄŸ gibi terbiye sistemleri uygulanmaktadır. Yeterli ürün alınabilmesi için %10-15 oranında dölleyici çeÅŸit bulundurulmalıdır. Standart büyüklükte ürün elde edilebilmesi için mutlaka elmalarda seyreltme yapılması zorunludur. Bir çiçek huzmesinde mevcut olan meyvelerden ortadaki ana meyve bırakılmalı, diÄŸer meyveler kopartılmalıdır. Kimyasallarla yapılan seyreltmede tam çiçeklenmeden yaklaşık 20-25 gün sonra yapılmalıdır.
Hastalık ve Zararlılar; Elma küllemesi, Elma karalekesi, Monilya ve elma virüsleri önemli hastalıklar, Elma aÄŸ kurdu, Elma iç kurdu, Elma pamuklu biti önemli zararlılar ararsında yer almaktadır.
Yorumunuz: Not: HTML'ye dönüştürülmez!
Oylama: Kötü İyi
DoÄŸrulama kodunu giriniz: