Büyütmek için resime tıklayın |
|
Botanik Bilgi : Kızılcıkgiller familyasından; çoÄŸunluÄŸu çalı veya aÄŸaç halinde odunsu ve bir kaçı da otsu karakterde, kışın yaprak döken veya her zaman yeÅŸil bitki cinsidir. Yaprakları sade, uzun veya kısa saplı, genellikle çatallı tüylüdür. Çiçekleri salkım veya ÅŸemsiye ÅŸeklindedir. 40 kadar türü vardır. Meyvesi (Fructus corni) yuvarlaktır. Yurdumuzda yetiÅŸen türü Sarı çiçekli kızılcık (Cornus mas)’dır. Boyu 7-8 metre kadardır. Çalı ÅŸeklinde olanları da vardır. Kış aylarında yapraklarını döker. Çiçekleri yapraklarından önce açar. Renkleri sarıdır. Yaprakları karşılıklı dizilmiÅŸtir. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. 1-1,5 santimetre boyundadır. Parlak kırmızı renktedirler. Lezzeti buruktur.
Meyveleri (Fructus corni); ÅŸeker, müsilajlı maddeler ihtiva eder. Kabuklarında ise; reçineli maddeler, tanen ve müsilaj vardır. Meyveleri yenir veya ÅŸurubu yapılır.
Kızılcığın Faydaları
Meyveleri ishali keser. Kabızlık yapar. Kabukları ateÅŸ düÅŸürür. Ağız paslanmasını giderir. Ağız yaralarını geçirir. Åžurubu, vücuda kuvvet verir.
Kullanım Åžekli ve Dozu : 50 gr. kızılcık 1 litre suda 15 dakika kaynatılır. Elde edilen mayi su yerine içilir. Ayrıca aÄŸaç kabuklarından 1 kahve kaşığı 300 gr. suda 10 dakika kaynatılır. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.
Uyku problemi olanlar ve böbreÄŸinde taÅŸ olanlar mutlaka denemeli..
Uzmanlar kızılcık meyvesinin yaprağı, aÄŸacının kökü, gövdesi ve kabuÄŸuyla adeta bir ÅŸifa kaynağı olduÄŸunu, kızılcık meyvesinin yaÅŸam kalitesini yükselttiÄŸini ve uyku problemi yaÅŸayanlara iyi geldiÄŸini vurguladı.
Yorumunuz: Not: HTML'ye dönüştürülmez!
Oylama: Kötü İyi
DoÄŸrulama kodunu giriniz: